Anni Polva -palkinto

 

annippalkintoi-logo

 

Lounais-Suomen kirjailijat ry jakaa joka toinen vuosi valtakunnallisen Anni Polva -kirjallisuuspalkinnon korkeatasoisen suomenkielisen nuorten tai lasten sarjakirjan tekijälle/tekijöille.

 

 

Anni Polva -palkinto 2017

9789510414590_frontcover_final_originalAnni Polva -palkinto 2017 on myönnetty Roope Lipastille hänen kirjastaan Thorin pöly (WSOY 2017) !

Perusteluna todetaan mm. seuraavaa:

”Roope Lipastin Thorin pöly on varhaisnuorille sopiva historiallinen seikkailu- ja selviytymistarina. Thorin pölyä on edeltänyt sarjassa Viikinkisolmu. 
Thorin pöly kertoo kunnon seikkailutarinan, jossa nokkelasti sekoittuvat viikinkimytologia ja suomalaisuus. Se on tiivis, eheä ja jännittävä tarina omaperäisesti valitussa ajassa ja maailmassa. Taustalla pohditaan isän ja pojan suhdetta sekä yhdessä ja erikseen selviämisen haasteita tuon ajan oloissa. Kirja on jännitteinen ja ajankuvaltaan uskottava. Se avaa sopivasti lukijan tietämystä, ja on kerronnaltaan selkeää, mutta kaunista ja huoliteltua kieltä.”

Kilpailuun saapui tänä vuonna ennätysmäärä lasten ja nuorten sarjakirjoja. Sarjakirjoissa on tarjolla laaja valikoima mielenkiintoisia kirjoja joka makuun tietokonepelaamisesta jalkapalloiluun ja geokätköilyyn, noidista ja keijuista teiniraskauksiin ja maahanmuuttoon, fantasiasta dystopiaan ja perinteiseen seikkailukirjaan.

—  —-  —-

 

Turun kirjamessuilla julkistetut neljä kärkiehdokasta:

Aleksi Delikouras: Nörtti 4: pro gamer (Otava 2016)

Roope Lipasti: Thorin pöly. (Wsoy 2017)

Timo Parvela: Maukan ja Väykän hyvä päivä. Kuvittanut Virpi Talvitie (Tammi 2017)

Tuutikki Tolonen: Mörkövahti. Kuvittanut Pasi Pitkänen. (Tammi 2015)

 

—   —   —

Osallistumiskutsut ovat lähteneet kustantajille toukokuussa. Palkinnon kärkiehdokkaat julkistetaan lokakuun alussa Turun kirjamessuilla ja voittaja kukitetaan Turussa Annin päivänä 9.12.Anni Polva kirjojen kansikuvatAnni Polva -palkintoehdokkaita 2017. Raadille saapui 48 kirjaa, vaikka aivan pienimmille tarkoitetut kuvakirjat sekä vasta yhden kirjan verran ilmestyneet uudet kirjasarjat oli tänä vuonna rajattu kilpailun ulkopuolelle. Kirjasarjat voivat osallistua yhdellä teoksella / sarja.

 

Anni Polva -palkinto 2015

Anni Polva -palkinnon 2015 on voittanut Laura Lähteenmäki North End -sarjallaan, josta ovat viimeksi ilmestyneet Kaiken peittävä tulva (WSOY, 2013) ja Karrelle polttava helle (WSOY, 2014) !
Onnittelemme voittajaa!
Raati toteaa perusteluissaan mm. ”Laura Lähteenmäen North End sarjan kirjat Niskaan putoava taivas, Kaiken peittävä tulva ja Karrelle polttava helle ovat ammattimaisesti kirjoitettuja ja tinkimättömästi viimeisteltyjä nuortenromaaneja. Tarina sijoittuu ilmastonmuutoksen runtelemaan lähitulevaisuuteen ja kuvaa kiinnostavalla tavalla realismin rajoissa olevaa dystopiaa. Ystävyydellä ja unelmilla on puutteen keskelläkin suuri merkitys. Vetävä juoni yhdistettynä vahvoihin yksityiskohtiin tempaa lukijan tilanteeseen ja maailmaan mukaan.”

9789510385982_frontcover_final_medium kaikenpeittavatulva 9789510402795_frontcover_final_medium

 

 

 

 

 

Juhlavuoden 2015 palkintoa tavoittelevien neljän kärki esiteltiin Turun Kirjamessuilla. Ehdokkaat ovat:

Juha-Pekka Koskinen: Lumottu lelutehdas (Karisto 2014)

Päivi Lukkarila: Ihana Panda (Karisto 2015)

Teija Rekola – Mervi Lindman: Eetu ja nokkelat neropatit (WSOY 2014)

Laura Lähteenmäki: Northend – kaiken peittävä tulva (WSOY 2013).

Onnittelut ehdokkaille! Voittaja julkistetaan Annin päivänä 9.12. Turun pääkirjastossa!

 

Palkinnon taustaa

Anni Polva (oik. Polviander; 6. 1. 1915 Pietari – 23. 7. 2003 Turku) muistetaan ennen kaikkea lasten- ja nuortenkirjoistaan, erityisesti Tiina-sarjasta, jota ilmestyi peräti 29 osaa vuosina 1956-1986. Anni Polva asui kirjailijanuransa ajan Turussa ja oli myös Lounais-Suomen Kirjailijoiden jäsen. Yhdistys haluaa nimikkopalkinnolla kunnioittaa sekä tuotteliasta ja rakastettua kirjailijaa että hänen suosimaansa nuorten sarjakirjan lajityyppiä.

Sarjakirjat ovat kiistatta keskeisessä asemassa lasten lukutaidon ja lukutottumusten kehittymisessä. Parhaat sarjat saavat aikuisetkin palaamaan uudelleen ja uudelleen lapsuuden lukuelämysten pariin. Monet klassiset lasten- tai nuortenkirjojen hahmot ovat peräisin nimenomaan sarjakirjoista.

Kirjailijat itse kokevat kirjasarjojen kirjoittamisen mielekkäänä tarinoiden jatkuvuuden ja henkilöhahmojen kasvukuvausten mahdollistajana. Anni Polva -palkinnon tarkoitus on lisätä niin lukijoiden kuin kirjoittajienkin kiinnostusta sarjakirjoja kohtaan.

Kilpailuun osallistuminen on maksutonta, mutta ainoastaan raadille lähetetyt kirjat ovat mukana kilpailussa.

 

Anni Polva -palkinnon voittajia:

2007 Jukka Parkkinen: Karhukirjeitä Kaamoksesta (WSOY 2006)

2009 Sari Peltoniemi: Soita minulle, Kukka Kaalinen. Kuvittanut Katja Tukiainen (Tammi 2008)

2011 Anneli Kanto: Huippuvalmentaja (Karisto 2011)

2013 Netta Walldén: Ruben ja Ratikkaralli (WSOY 2013)

2015 Laura Lähteenmäki: North End -sarja; Kaiken peittävä tulva (WSOY, 2013) ja Karrelle polttava helle (WSOY, 2014)

 

Neljäs Anni Polva -palkinto jaettiin Turun pääkirjastossa 3.12.2013 järjestetyssä tilaisuudessa. Walldénin kirjan rinnalla viimeisellä kierroksella voitosta kilpailivat  J.S. Meresmaa: Mifongin perintö (Karisto), Timo Parvela: Ella ja kaverit menevät metsään (Tammi), Veera Salmi: Puluboin ja Ponin loisketiivis kirja (Otava) ja Mila Teräs: Telma ja Kuiskausten koulu (Otava).

Puolalan koulun 4C-luokkalaiset olivat tilaisuudessa mukana toimittajina. Heidän taltioimiaan kuvia ja videoita. mm. Netta Walldénin haastattelu, löytyy täältä.

Netta Walldén

Kuva: Anna Tuukkanen

Kuva: Anna Tuukkanen

Kuva: Anna Tuukkanen

Mainokset
%d bloggers like this: